lördag 14 april 2012

Födseln - Skenafton

Så kom Dagen - även om ingen av oss trodde det. Typiskt Sweas humor att förlägga själva födseln, själva Skendagen kallad, till fredagen den 13:e. Hon ska då alltid utmana vedertagna konventioner.

Sweas förstfödde
På kvällen när vi som bäst skrattade åt en komedi på TV (Farsan - se den, recensenter saknar känsla för undertoner) då kom fröken Swea, ställde sig framför oss på golvet, spände sina illgröna ögon i oss och tillkännagjorde utan darr på rösten: "NU är det dags!"

Mycket riktigt, tre krystvärkar och fem minuter senare hade vår lille Swea blivit mor!

Hon sprang lite oroligt hit och dit, inne i garderoben där hon tänkt föda. (Mörka garderober är toppen, speciellt i jämförelse med sådana där moderna lådor med öppen planlösning, ja-aaa) Det blev för svårt att hjälpa henne där, så vi flyttade henne försiktigt till den antika krubban där vi tänkt skenungarna skulle skenfödas och hjälpte henne att komma till ro.


Ungarna fortsatte komma med ganska jämna mellanrum och vi fungerade som ett väloljat BB, var och en med sin väl avgränsade roll och specifika arbetsredskap:



Matte - orolig barnmorska (våg och rena handdukar)
Husse - Lugnande hjälpreda och kommunikationsansvarig (iphone och tålamod)
Nannyn - Det vakande ögat och dokumentationsansvarig (Kamera, dator)

Ettan får tuttguide

Hon reste sig inte ens då hon födde, ett par - tre kraftiga krystvärkar och så var de ute! Hon slickade rent sina bebisar, åt moderkakan (mycket viktigt för hennes återhämtning, men även för ungarnas första tid då näringsrikt blod pressas från moderkakan till ungen då mamman biter i den) och hjälpte dem att komma i di-position.

Klockan 03:00 hade ingen mer bebis fötts på 1,5 timme - vi tyckte kanske att vi kände något i magen men då Swea fött lätt och snabbt såg vi ingen anledning till oro - den färska modern hade instinktivt skött sitt jobb bättre än någon av oss.

Vi bäddade rent i lådan, matade den utmattade Swea och hjälpte alla ungar till en tutte. Dags för lite vila, för de som inte hade vaket på lilla BB förstås. I lådan fanns nu en hel liten kattfamilj och ett förnöjt kurrande ackompanjerade nattens sista mörkertimmar.

Fem nyfödda kattungar
Så nu är det dags att introducera de resterande fem huvudrollsinnehavarna:

Födelsetid/ färg / vikt
22:53 / black golden och vit / 73g
23:53 / black golden / 81g
00:25 / svart och vit? (ev. black golden och vit) / 79g
00:56 / black golden / 75g
01:32 / black golden / 90g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar